Het zal je maar gebeuren. Door woningnood of andere omstandigheden een vaste staanplaats op een camping vinden. Je door de campingeigenaar laten verzekeren dat hij geen plannen heeft de camping te verkopen, vervolgens met een gerust hart je chalet of stacaravan voor enkele tienduizenden euro's laten verbouwen tot een klein paleisje. Om een paar jaar later het bericht te krijgen dat de camping is verkocht en iedereen binnen een half jaar het terrein met chalet en al moet verlaten.
Het overkwam een groot aantal vaste recreanten van Camping De Westeinder in Rijsenhout. "Voor 120.000 euro hebben we alles verbouwd: een nieuwe badkamer, keuken, en glazen schuifdeuren", vertelde Judith van de Geijn onlangs in weekblad
Flair. "Natuurlijk alles in overleg met de campingeigenaar die ons vertelde dat verkoop van de camping niet aan de orde was. 'Nee, want dit is mijn leven' verklaarde hij stellig. In januari hoorden we dat hij de camping toch verkocht heeft. Ik sloeg steil achterover."
Vrede verdwijnt
Jarenlang was camping De Westeinder langs de Ringvaart aan de Grote Poellaan een plek waar bewoners en huurders, waaronder ook gezinnen met kinderen, rustig leefden en verbleven. Van de 159 standplaatsen worden er 104 permanent bewoond door mensen die veelal door een scheiding of woningkrapte geen ander thuis hebben. Permanente bewoning wordt sinds 2012 toegestaan door het gedoogbeleid/geen handhaafbeleid van de gemeente Haarlemmermeer.
De vrede aan de Grote Poellaan verdwijnt als in januari bekend wordt dat eigenaar Michael Roos de camping heeft verkocht aan vastgoedontwikkelaar Kleen Estate, naar verluidt voor een bedrag van 5 miljoen euro. De nieuwe eigenaar heeft de naam van de camping inmiddels omgedoopt in Resort Westeinderplassen.
Complete verrassing
De verkoop kwam voor de campingbewoners als een complete verrassing. Een paar maanden eerder liet Roos in de lokale media nog optekenen niet te zullen zwichten voor een bod van ontwikkelaars. "Ja, er zijn grote bedragen geboden. Maar daar doe ik het niet voor, ik hou van mijn werk en van de mensen die ik op mijn camping heb. Ik zit hier nog wel even."
Waarom hij van gedachten veranderd is? "Ik had het idee dat ik steeds minder grip had op de camping. Er werd overal maar bijgebouwd, soms buiten de voorschriften om. Ik begon me zelfs zorgen te maken dat dit gevolgen zou kunnen hebben voor de vergunningen die ik van de gemeente had gekregen", vertelde Roos tegen
Haarlems Dagblad begin dit jaar.
Paniek en onzekerheid
Na het nieuws van de verkoop krijgen de campingbewoners een brief met de mededeling dat alle huurcontracten eind september 2024 worden beëindigd. Iedereen moet weg. Daardoor is paniek en onzekerheid ontstaan onder de huurders. Vooral bij de grote groep mensen die permanent op de camping wonen. Waar vinden zij een nieuw vast onderkomen?
De verontwaardigde en boze bewoners richten in allerlei Stichting Belangen Camping De Westeinder (SBCDW) op. Zij komen in verweer tegen opzegging van de huurcontracten en in opstand tegen de verpaupering van het terrein vanaf het moment dat de verkoop rond was.
Bomen worden omgezaagd, chalets worden weggesleept, het grofvuilverzamelpunt wordt weggehaald, een speelhuisje voor de kinderen wordt verwijderd, de dieren op de kinderboerderij worden weggehaald, en de verkoop van gasflessen stopt. Een rechtszaak van SBCDW tegen Kleen Estate over de contractopzegging loopt.
Hersenschudding
Een cameraploeg van Powned komt in februari op de reuring in Rijsenhout af, maar wordt de toegang op de camping geweigerd door een aantal bewakers die door de nieuwe eigenaar zijn ingehuurd. Ophef ontstaat als de nieuwe beheerder van het terrein zegt een hersenschudding te zijn opgelopen na een klap van een boze bewoner. Aangifte doet hij niet.
De bewoners voelen zich op hun beurt geïntimideerd. De schermutselingen zijn voor de gemeente Haarlemmermeer aanleiding om vaker politie en boa's te laten surveilleren op het campingterrein. Meer dan de rust bewaren kan de gemeente niet doen, omdat de campingverkoop in de ogen van de gemeente een privaatrechtelijke kwestie is.
Investeerder haakt af
Na een periode van rust is er in mei een nieuw incident op de camping. Een huurster, tevens bestuurslid van SBCDW, wordt het huurcontract door de nieuwe eigenaar per direct opgezegd wegens opruiing. Een ingehuurde ploeg zaagt met een slijptol het hek van de betreffende standplaats door. De elektriciteit wordt afgesloten en de parkpassen die toegang tot het park verlenen zijn geblokkeerd.
De directie van het park verwijt de huurster dat zij een belangrijke investeerder van Kleen Estate heeft benaderd om haar grieven te uiten over de handelwijze van het vakantiebedrijf. Kort daarna trok de investeerder zijn financiering voor Resort Westeinderplassen terug, zo bleek later in een kort geding dat de huurster had aangespannen tegen de directe opzegging. De kantonrechter beslist dat de directe opzegging moet worden teruggedraaid.
Drie maanden uitstel
Eind juni ontvingen de bewoners van Resort Westeinderplassen een brief met daarin de mededeling dat door de nieuwe eigenaren besloten is de eerder aangekondigde huuropzegging te verschuiven van 1 oktober 2024 naar 1 januari 2025. Reden van de verschuiving van de datum staat niet in de brief vermeld.
Stichting Belangen Camping De Westeinder heeft een advocaat in de arm genomen en de nieuwe eigenaren gedagvaard om de huuropzegging ongedaan te maken op grond van onder meer misleiding en oneerlijke handelspraktijken. Uitspraak wordt eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht.
Groot leed aangericht
"Ik hoop dat in de tussentijd de nieuwe eigenaar tot het besef komt dat het plan dat zij voor ogen hebben ondergeschikt moet zijn aan het grote leed dat zij aanrichten aan de permanente bewoners", reageerde campingbewoner Michael van Zanten deze week bij
Radio Aalsmeer.
Passende oplossing zoeken
Klaas Kleen, de nieuwe eigenaar van camping De Westeinder in Rijsenhout, wist voor de koop dat er mensen permanent wonen. "Alleen niet dat het er zoveel waren", vertelde hij als inspreker voor de gemeenteraad van de Haarlemmermeer. Kleen erkende dat de gemoederen hoog zijn opgelopen begin februari, kort na de koop van de camping, juist omdat er zoveel mensen permanent wonen.
"Wij kopen meer recreatieparken die verouderd en onveilig zijn, net als De Westeinder. Infrastructuur, elektra zijn versleten, losse gasflessen kan echt niet meer”, aldus Kleen. „Het huidige gebruik van de camping is in strijd met het bestemmingsplan. Wij willen een passende oplossing zoeken samen met bewoners en gemeente."
Sloop al begonnen
Volgens een aantal bewoners van Camping De Westeinder (nu dus Resort Westeinderplassen) is er van die 'passende oplossing' nog geen sprake. "Hij is nog geen belofte nagekomen. Integendeel, Kleen is al begonnen met de sloop."
Indien Kleen erin slaagt het campingterrein vrij te maken van alle chalets zal er voordat kan worden begonnen met de bouw van een luxe vakantiepark de gemeente eerst een uitgebreid bouwplan moeten goedkeuren.
Voorlopig zal een grote groep campingbewoners hun weerstand niet opgeven. 'Schande, investeerders over lijken, 170 bewoners en 80 recreanten moeten wijken', staat er op een groot bord langs de Ringvaart ter hoogte van de camping aan de Grote Poellaan.
Al zeker tien jaar lang worden eenvoudige campings met vaste jaarplaatsen in heel het land opgekocht door vakantiebedrijven en investeerders die er dure stacaravans, bungalows of chalets neerzetten in de hoop flink geld te verdienen. Aangezien veel campingbewoners huren op jaarbasis is er vaak weinig uit te richten tegen de huuropzegging.
Financieel gezien is de transformatie van een eenvoudige camping naar een luxe vakantiepark een slim idee, legde econoom en toerisme-expert Jos van der Sterren uit in het Haarlems Dagblad.
Een snelle rekensom spreekt volgens Van der Sterren boekdelen: een vaste jaarplaats op een simpele camping kost tegenwoordig rond de 4.000 euro per jaar, terwijl een luxe bungalow wordt verhuurd voor zo’n 1.000 à 2.000 euro per week. Soms worden de bungalows verkocht voor bedragen tot wel 800 duizend euro. Dit is voor ’welgestelde particulieren’ een manier om overtollige cash te investeren in rendabel en daarom aantrekkelijk vastgoed.
De koper sluit voor de gekochte vakantiewoning dan vaak een zogeheten timeshare-contract af, waarin staat dat hij zelf maar een bepaalde periode in het vakantiehuis mag verblijven. De andere periodes wordt het huis alsnog verhuurd en beheerd door de parkeigenaar, die daarvoor een percentage van de huurprijs krijgt.
Sandra Beckerman van de Tweede Kamerfractie van de SP pleit ervoor de opkoop door roofinvesteerders te stoppen, de recreanten met een vaste standplaats te beschermen en ook de omgeving en natuur beter te beschermen, en dit alles te verankeren in wet- en regelgeving. Op 30 augustus organiseert de SP een actiedag in Vogelenzang om de druk op te voeren voor nieuwe wetgeving. Red de camping
Protestbord van Stichting Belangen Camping De Westeinder aan de Ringvaart
Geef uw reactie