Op het voormalige terrein van het Proefstation aan de Linnaeuslaan wordt een groot gebouw waarin vroeger de Rijks Middelbare Tuinbouwschool (RMTuS) was gehuisvest ingericht als flex-woonlocatie. Het ruime pand en grondgebied rondom is sinds januari verhuurd aan Mployment Housing dat dit soort voorzieningen beheert en verhuurt.
Het bedrijf uit Lisse, met als dochteronderneming een uitzendbureau dat actief is in internationale en nationale arbeidsbemiddeling, is voornemens na schoonmaak- en renovatiewerkzaamheden het gebouw, dat uit verschillende vleugels bestaat, als tijdelijke huisvesting te verhuren.
Arbeidsmigranten?
Verschillende bronnen melden
Nieuws in Aalsmeer dat het zou gaan om verblijfplaatsen voor arbeidsmigranten. Jeanet van der Laan van Mployment Housing kan dat niet bevestigen. "We zijn er nog niet uit. Onze doelgroep kunnen studenten, expats, spoedzoekers of inderdaad arbeidsmigranten zijn. Of het worden kantoren, of een combinatie van doelgroepen. In elk geval zien we dit als een kansrijk project."
Eigenaar van het complex De Raad Vastgoed wil niet ingaan op vragen over de ontwikkelingen op hun terrein. De gemeente verklaart nog niet op de hoogte te zijn van activiteiten aldaar. "We gaan er wel van uit dat eventuele ontwikkelingen waar mogelijk vergunningen voor nodig zijn, zullen worden gemeld."
Van der Laan, oud-wethouder D66 in Lisse en van 2021 tot 2023 lid van de Tweede Kamer, zegt zodra er uitsluitsel is over de doelgroep zij in overleg zal treden met de gemeente, en met omwonenden voor het delen van informatie. Ze heeft nog geen idee op welke termijn.
"We doen het stap voor stap. We zijn nu heel druk met schoonmaken en verbouwen. Het is een onwijs groot gebouw. Het moet er eerst weer fatsoenlijk uitzien, er is jaren niets aan gedaan", aldus Van der Laan die samen met haar broer het bedrijf runt dat vooral in de Bollenstreek actief is met, volgens de website van Mployment Housing, hoogwaardige flex-woon locaties voor arbeidsmigranten.
Procesnotitie
In het geval dat er arbeidsmigranten in het complex aan de Linnaeuslaan worden gehuisvest valt redelijkerwijs te verwachten dat de gemeente hier niet onwelwillend tegenover zal staan.
Begin vorig jaar verklaarde wethouder Sven Spaargaren (VVD) in een toelichting op de procesnotitie Programma Arbeidsmigranten 2024-2027 dat Aalsmeer wil inzetten op meer grootschalige huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten. "Met als effect dat er in wijken woningen vrijkomen voor Aalsmeerders."
De Raad Vastgoed heeft het terrein aan de Linnaeuslaan voor een bepaalde periode verhuurd. Voor hoeveel jaar precies willen de ontwikkelaar en Mployment Housing niet zeggen. Tot voor kort zat er een aantal ondernemers in het gebouw. Daarvan is sinds 1 januari de huur opgezegd.
Woningbouw
Bekend is dat het vastgoedbedrijf uit Katwijk aan Zee het grondgebied het liefst zou willen ontwikkelen naar woningbouw. Vanwege de nabijheid van Schiphol gelden er in het bewuste gebied echter forse beperkingen voor huizenbouw. Mogelijk dat in de toekomst de regels worden versoepeld.
Wat wel gebouwd mag worden, zijn gebouwen met een zogenoemde short-stay en logies-functie. Bijvoorbeeld hotels, gevangenissen, huisvesting arbeidsmigranten en opvang van asielzoekers. Dit omdat het hier gaat om tijdelijk verblijf en daarom zullen de gezondheidseffecten volgens het Luchthavenindelingbesluit Schiphol minimaal blijven.
Hoek Kastanjelaan/Berkenlaan
De Raad Vastgoed heeft ook een stuk grond aan de andere zijde van de Linnaeuslaan in bezit, de hoek Kastanjelaan/Berkenlaan. In dit gebied is de beperking vanwege Schiphol minder zwaar.
De ontwikkelaar wil hier 27 woningen bouwen. Augustus vorig jaar bleek dat de gemeente niet akkoord ging met het bouwproject, omdat het onder meer indruist tegen de bredere plannen die de gemeente heeft met het gebied Kastanjelaan-Schipholparkeerterrein-Proefstation. Beide partijen spraken afgelopen zomer wel af in overleg te blijven voor een oplossing. Wat de huidige status is van de gesprekken is onduidelijk.
Schriftelijke vragen
FlorAalsmeer heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college wat precies de plannen zijn van Mployment Housing met het gebouw op het terrein van het voormalige Proefstation.
Fractieleider Judtih Keessen wil onder meer weten of het bedrijf bij de gemeente al
een vergunning heeft aangevraagd voor het huisvesten van arbeidsmigranten. En beklaagd zij zich over de onprofessionele wijze waarop een aantal monumentale bomen op het terrein zijn gesnoeid.
Relevant:
24-8-2024: Meningsverschil gemeente en ontwikkelaar over woningbouwplan Kastanjelaan
18-1-2024: Meer grootschalige woonlocaties voor arbeidsmigranten. "Dan komen er woningen vrij voor Aalsmeerders"
Geef uw reactie
5-2-2025, Gerard Zelen:
Blijvend groeien naar de toekomst. Bij het lezen van ‘De koptekst’ boven dit artikel maakte mij in eerste instantie blij.
Nadat ik het geheel grondig had gelezen, keerde mijn hoera stemming tot argwaan om.
Arbeidsmigranten zijn hardwerkende mensen en ze zijn nuttig en nog steeds nodig.
Natuurlijk moeten we ze ook goede en menselijke huisvesting bieden, maar het is wel vaak seizoen gebonden en dus tijdelijk van aard.
De bewoners en vooral de jeugd van Aalsmeer en Kudelstaart is onze toekomst,
die blijvend nodig is om te groeien als gemeente Aalsmeer. Wonen bij hun ouders biedt geen toekomst.
Bij het aanbod van betaalbare Flex woningen is dat wel !
3-2-2025, Nieuws in Aalsmeer:
Meneer/mevrouw Keessen,
De werkzaamheden die nu worden verricht zijn vergunningvrij. Dus is handhaving niet nodig. Zodra het gebouw zal worden geëxploiteerd, in welke vorm dan ook, zal eerst een vergunning moeten worden aangevraagd. Wel is inderdaad de volgorde niet gebruikelijk.
3-2-2025, K.F. Keessen:
Totale verbazing! Dit is toch niet de volgorde voor zo'n project. Je vraagt toch eerst een vergunning aan en dan ga je na goedkeuring, en het hele proces wat daarmee samenhangt, ook voor omwonenden, aan het verbouwen en inrichten. De gemeente moet en hoort te handhaven, door niet te handhaven ontstaat een soort van wetteloosheid, men rotzooit maar wat aan want er staan toch geen sancties of handhavingen tegenover. Wetteloosheid en het recht van de sterkste, heel zorgwekkend! En dit nog los van het feit dat er voor andere groepen bewoners, ouderen en jongeren, een veel grotere woningnood is! Bouw daarvoor!!!!
3-2-2025, Robert Stokman:
Zal Peter Ruigrok wel achter zitten, dus nog geen woningen voor de Aalsmeerse jeugd.
Deel dit artikel: