Nieuws in Aalsmeer

Belangrijkste nieuws Aalsmeer en Kudelstaart

Klachten tegen FloraHolland over machtsmisbruik


Door: Redactie   26-5-2025, 15.00 uur.

Tegen Royal FloraHolland, de grootste bloemen- en plantenveiling ter wereld met een grote vestiging in Aalsmeer, zijn verschillende klachten ingediend bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De klagers beschuldigen de coöperatie ervan misbruik te maken van haar machtspositie, zo blijkt uit verschillende klachten die door het Financieele Dagblad zijn ingezien. Het bedrijf zou concurrentie uitsluiten, waardoor Nederlandse telers met handen en voeten aan de veiling zijn gebonden.

Verplicht
Betaalbedrijf Agri Inter Incasso (Ai2), dat werkt voor meer dan duizend klanten in de sierteelt, deed in april melding van mogelijk structureel machtsmisbruik door het veilingbedrijf. Telers, die bijna allemaal lid zijn van FloraHolland, worden volgens die klacht statutair verplicht om hun sierteeltproducten via FloraHolland af te rekenen.

Boete
Als een kweker zonder toestemming toch met alternatieve betaalsystemen afrekent, dan legt de veiling een boete op tot 2,52 procent over die omzet. Daar bovenop kan volgens de klacht van Ai2 nog een extra heffing van 2 procent komen als de kweker omzet buiten FloraHolland om niet goed opgeeft. Om dat te controleren eist FloraHolland volgens het betaalbedrijf volledige inzage in de omzetcijfers van kwekers die lid zijn.

Een andere klacht ingediend bij de ACM waar het FD over schrijft is die van een handelsbedrijf dat het als huurder niet vrij is om een eigen energieleverancier of aannemer te kiezen, een ander bedrijf protesteert tegen de borg of bankgarantie die FloraHolland eist.

Royal FloraHolland zegt tegen het FD in een reactie niet via de media in te gaan op individuele zaken of geruchten. Het bedrijf zegt dat de ervaring leert dat de ACM zorgvuldig te werk gaat, met hoor en wederhoor. ‘Wij zien het oordeel van de ACM dan ook met vertrouwen tegemoet.’

Digitaal platform
FloraHolland is al een aantal jaar bezig om de regels voor kwekers aan te scherpen, mede om de groei van directe handel tussen kwekers en afnemers tegen te gaan. Het bouwt sinds 2019 aan een landelijke digitale marktplaats, om zo de Amazon-webwinkel van de bloemen te worden.
Alle leden moesten met het digitale platform gaan werken, terwijl een deel van de kwekers de voorkeur geeft aan veilen via de fysieke klok, waarbij je bloemen kunt zien en ruiken.

De overstap op het digitale handelssysteem Floriday, een verplichte milieucertificering en de introductie van nieuwe diensten door de veiling voor het vervoer en afrekenen van bloemen en planten leidden begin 2021 tot grote beroering onder honderden kwekers en handelaren. Een aantal daarvan stapte over op nieuwe aanbieders voor het bestellen, betalen en bezorgen van bloemen en planten.

Bron: Het Financieele Dagblad

Geef uw reactie

Deel dit artikel: