Nieuws in Aalsmeer

Belangrijkste nieuws Aalsmeer en Kudelstaart

Plannen voor upgrade Flower Art Museum

Een eerste voorlopige schets door Just Architects van vernieuwde Flower Art Museum.

Nu het pand aan de Kudelstaartseweg na een roerige periode in handen is van een nieuwe eigenaar, wordt er gekeken hoe het museum toekomstbestendig kan worden gemaakt. "Want niets doen is geen optie."


Door: Redactie   29-3-2024

Er is een plan in de maak voor een opwaardering van het Flower Art Museum aan de Kudelstaartseweg. Stichting Flower Art Museum en de nieuwe eigenaar van het gebouw hebben de intentie uitgesproken het museum aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Een beperkte uitbreiding met mogelijk een uitbouw op het dak is een van de opties die wordt besproken. Een eerste bijeenkomst met omwonenden over de plannen heeft inmiddels plaatsgevonden.

"De plannen zijn nog prematuur, we zitten in de schetsfase", zegt bestuurder van de stichting Constantijn Hoffscholte die daarom niet uitgebreid op de plannen wil ingaan, alleen een korte toelichting wil geven. "We willen het musuem toekomstbestendig maken. Naast het verkrijgen van de officiële museumstatus wordt gekeken op welke wijze we het museum kunnen versterken. Als onderdeel daarvan denken we aan een kleine uitbreiding van verschillende functies."

Informatieavond omwonenden
In februari op een bijeenkomst voor omwonenden werden schetsen vertoond van de verbouwing, en werd gesproken over een opbouw op het dak voor de uitbreiding van de huidige koffiecorner met terras, zo bevestigen enkele bewoners aan Nieuws in Aalsmeer die de inloopavond hebben bezocht. Enkele aanwezigen hadden daarbij vraagtekens vanwege verstoring van hun uitzicht naar de Westeinderplassen vanaf woningen achter het museum en over mogelijke geluidsoverlast.

Hoffscholte: "De avond was niet anders bedoeld om onze denkrichting aan te geven. We willen zorgvuldig te werk gaan, de bewoners graag meenemen in onze plannen. Naar aanleiding van hun reacties gaan we de plannen aanpassen zodat ze breed gedragen worden. Pas daarna zullen we een voorstel bij de gemeente indienen." Naast een opbouw wil men de toegang tot het museum verbeteren. "Het ligt nu een beetje verborgen achter een hek. Daaraan willen we iets doen, ook met de tuin."

Roerige periode
Het Flower Art Museum (FAM) in de waterkelder tegenover de watertoren heeft een roerige periode achter de rug. Het museum werd vorig jaar op deze locatie in haar bestaansrecht bedreigd. Het pand werd begin 2023 door de toenmalige verhuurder verkocht aan twee ontwikkelaars die er onder meer luxueuze appartementen wilden laten bouwen. Een petitie georganiseerd door 'Vrienden van FAM' om het museum te behouden werd ruim duizend keer ondertekend.

Uiteindelijk haakten de ontwikkelaars af, hoofdzakelijk omdat de gemeente liet weten in geen geval de noodzakelijke bestemmingswijziging voor woningbouw uit te voeren. "Dit college gaat geen voorbereidingen treffen het huidige bestemmingsplan te wijzigen," merkte wethouder Willem Kikkert gedecideerd op tijdens een commissievergadering in mei vorig jaar. In hoeverre bijvoorbeeld een opbouw wel mogelijk is zal moeten blijken.

Nieuwe eigenaar
Momenteel is het pand aan de Kudelstaartseweg in handen van Ton van der Veldt, oprichter van AFAS Software. Een Nederlands IT-bedrijf dat bedrijfssoftware ontwikkelt. Van der Veldt is inwoner van Kudelstaart, was onder meer actief als voorzitter van de tennisvereniging, voorzitter van de lokale feestcommissie 750 jarig bestaan Kudelstaart en de eerste voorzitter van het Jeugdsportfonds Aalsmeer. AFAS is een van de hoofdsponsoren van voetbalclub RKDES.

Van der Veldt was in februari samen met Hoffscholte en twee architecten van Just Architects uit Amstelveen aanwezig bij de bewonersbijeenkomst voor uitleg over de plannen met het museum.

"Niets doen geen optie"
Hoffscholte: "Nu het pand in goede handen is geeft dit rust voor de stichting, en kunnen we vooruit kijken hoe we het museum kunnen versterken. Want niets doen is geen optie. Als je een museum wilt runnen, moet je een aantal stappen kunnen zetten. Maar nogmaals, dit zullen we doen in goed overleg met de omwonenden."

Geef uw reactie

Deel dit artikel:Advertentie: