"Wij zorgen niet voor overlast, stelen niet, intimideren niemand en als ons wordt gevraagd tolgeld te betalen doen we dat gewoon." Dat zegt Pascal (achternaam liever niet), een van de eigenaren van een slecht onderhouden boot die vanaf zondag met nog een ander vaartuig ligt aangemeerd aan een steiger aan de Stommeerweg vlak bij de watertoren.
Pascal lag met zijn scheepje en nog vier andere versleten boten voorgaande weken aan de kade in de Brandewijnsloot bij het Praamplein. Een boot aanleggen op deze locatie is 72 uur toegestaan, plus een klein bedrag per dag voor aanlegkosten (tolgeld). Na klachten daar van omwonenden en winkeliers over overlast, trok de buurt aan de bel bij de gemeente en verschillende partijen in de gemeenteraad.
Niet voor het eerst in de afgelopen jaren verschijnt dit voorjaar een aantal verwaarloosde boten op de wateren in Aalsmeer. Langs de kade dus van het Praamplein, maar ook in de Kolenhaven en op verschillende locaties op de Westeinderplassen. Bij een eilandje bij de Kleine Brug ligt al maanden een slecht onderhouden zeilboot. De eigenaren betreffen veelal personen die een zwervend bestaan leiden.
Verwarde personen
Voor het gemeentebestuur valt het echter niet mee een passende modus te vinden de bewuste boten te weren uit het bloemendorp. Het college wil zorgvuldig omgaan met de zogenaamde Poelnomaden, zo bleek vorige week uit antwoorden van portefeuillehouder Handhaving Gido Oude Kotte op vragen van Frits Nisters (PvdA) over de 'zwerfboten'.
Volgens Oude Kotte zitten tussen de bewuste groep booteigenaren drie personen die kunnen worden geclassificeerd als mensen met onbegrepen gedrag die wisselend zijn opgenomen bij een GGZ-instelling of een nacht in een politiecel zitten. "Je kan niet het bootje even weg pakken en ergens neerleggen. Want het zijn mensen die echt wel verward zijn en zorg nodig hebben, maar zich niet willen laten helpen. Maar soms ook net niet verward genoeg zijn om op te laten nemen."
Desnoods op een trailer afvoeren
Oude Kotte heeft BOA's, de politie en het sociaal team ingeschakeld om een oplossing te forceren. "Maar wat die oplossing precies is, is nog niet helemaal voorhanden. Je wilt zorg bieden aan de mensen en ze niet helemaal aan hun lot overlaten." Wel waarschuwt Oude Kotte booteigenaren geen echt hufterig gedrag te vertonen. "Dan gaat de boot desnoods op een trailer en afgeleverd op het postadres waar ze geregistreerd zijn."
Bootje opknappen?
Pascal, rond de 50 jaar en al vijftien jaar met zijn boot 'toert' in de regio, maakt in het gesprek van ruim een half uur in elk geval geen verwarde indruk. Hij geeft toe dat een van de andere booteigenaren een beetje de weg kwijt was en onlangs door vijf politiemannen is opgepakt. "Maar dat was een incident. De mensen moeten ons niet allemaal over een kam scheren. Als ik zie wat er allemaal voorbij komt op social media lijkt het wel of wij grote criminelen zijn."
Zou het niet helpen als ze hun boten een beetje laten opknappen? Hier en daar een lik verf? Juist de verwaarlozing van hun scheepje geeft waarschijnlijk aanstoot aan omwonenden. "Daar heb je gelijk in. Daar ga ik mee aan de slag. Wil je nog koffie?" Pascal heeft bij de steiger aan de Stommeerweg nog geen bezoek gehad van Handhaving. "Ik lig hier pas twee dagen, ze zullen na dag drie wel langskomen. Dan ga ik met mooi weer voor anker leggen hier op de Westeinder."
Verwaarloosde zeilboot doorgang Kleine Brug op de Poel.
Geef uw reactie
Deel dit artikel: