Nieuws in Aalsmeer

Belangrijkste nieuws Aalsmeer en Kudelstaart

Jaar cel vanwege voorbereiding van moord op baas Aalsmeers uitzendbureau


De rechtbank van Amsterdam heeft vorige week een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden wegens het voorbereiden van de moord op zijn werkgever in Aalsmeer en het bedreigen van diezelfde werkgever. De man werd met een mes bij het uitstappen van een lijnbus aangehouden nadat een medepassagier de politie had gebeld. "Door het optreden van een medepassagier is een noodlottige afloop voorkomen."


Door: Redactie   1-2-2024

Vorig jaar oktober in een lijnbus naar Aalsmeer schreeuwde de man dat "hij hem gaat vermoorden" en dat het ging "om de baas van het uitzendbureau". Hij toonde daarbij een mes aan medepassagiers. Later uit politieonderzoek bleek dat de man vanuit de bus, zowel telefonisch als via WhatsApp, bedreigende teksten als "ik ga je vermoorden", "ik maak je echt dood" en "ik ga je neersteken" heeft geuit in de richting van zijn werkgever.

Eén van de medepassagiers heeft op enig moment de bus verlaten en de politie gebeld. Op het moment dat de man bij een halte in Aalsmeer uit de bus stapte dicht bij het bewuste uitzendbureau werd hij aangehouden. Bij hem werd inderdaad een mes aangetroffen. De rechter achtte op grond van de omstandigheden bewezen dat hier sprake was van voorbereiding van moord.

De advocaat van de verdachte bepleitte op dit onderdeel vrijspraak omdat, zoals zij verklaarde, het feit dat de man een mes bij zich had daarmee niet vaststaat dat hij het doel had om aangever om het leven te brengen. "Verdachte was boos op zijn werkgever, maar heeft nooit de daadwerkelijke intentie gehad om hem van het leven te beroven. Het aangetroffen mes past immers ook goed bij het scenario van enkel een bedreiging."

Bij de rechter bestond geen twijfel over het concrete misdadige doel dat de man voor ogen had. Uit het vonnis: "Verdachte had onmiskenbaar het concrete voornemen om werkgever van het leven te beroven. Hij heeft dit voornemen meermalen letterlijk in de richting van werkgever en zijn medepassagiers geuit en aannemelijk is dat hij inderdaad op weg was naar het uitzendbureau waar hij de baas van het uitzendbureau zou kunnen vinden. Dat verdachte enkel ‘angst aan wilde jagen’, zoals hij zelf verklaard heeft, doet aan dit alles niets af."

In haar oordeel haalde de rechtbank tevens aan dat de man met zijn handelen niet alleen de werkgever angst heeft aangejaagd, maar ook zijn medepassagiers in de bus. "Met een mes op pad gaan met het plan een persoon van het leven te beroven, zorgen voor gevoelens van grote onrust in de maatschappij. Door het optreden van een medepassagier, die de politie heeft gebeld, is een noodlottige afloop voorkomen."

De rechtbank veroordeelde de man tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, met aftrek voorarrest.

Geef uw reactie

Deel dit artikel:Advertentie: