De Partij van de Arbeid Aalsmeer uit stevige kritiek op het college van burgemeester en wethouders. Fractievoorzitter Jelle Buisma beticht in een persbericht het gemeentebestuur van het schenden van afspraken, en van het negeren van de Aalsmeerse Woonagenda. Tevens hekelt de PvdA'er de frequentie van besloten vergaderingen door het college over verschillende dossiers.
Buisma deed zijn gepeperde bericht de deur uit na een artikel begin deze week op
Nieuws in Aalsmeer over een bouwplan van een groot wooncomplex voor bijna 500 arbeidsmigranten en 24 appartementen voor starters en economisch daklozen op de hoek van de Lakenblekerstraat en Legmeerdijk. Hierover werd onlangs een overeenkomst gesloten tussen de gemeente en ontwikkelaar World Trade Flower Hotel B.V. (WTFH)
De Pvda'er is niet te spreken over de inhoud van het bouwplan. "Het aantal van 480 bedden voor arbeidsmigranten per locatie overschrijdt fors de
door de raad vastgestelde grens van maximaal 250 bedden. Het college verbreekt op deze manier de gemaakte afspraken met de gemeenteraad."
De fractieleider verwijst met zijn klacht naar het paraplubestemmingsplan 'Kamerverhuurbedrijf Aalsmeer', waarin het maximum van 250 bedden is opgenomen. WTFH wilde een wooncomplex neerzetten voor 800 migranten, en vocht daarom het vastgestelde maximum aan bij de Raad van State. In een tussenvonnis vorig jaar kreeg de gemeente van de RvS een tik op de vingers, het college moest beter onderbouwen waarom het maximum voor geheel Aalsmeer geldt.
"Niet sterk genoeg"
In tussentijdse gesprekken zijn gemeente en WTFH tot een compromis gekomen: het onlangs bekendgemaakte bouwplan. De juridische procedure is daarmee gestaakt. Buisma: "Het was handiger geweest als de raad vooraf beter was geïnformeerd over de haalbaarheid en de mogelijke juridische consequenties van het paraplubestemmingsplan. Nu zien we dat het plan niet sterk genoeg was om de plannen van WTFH te stoppen, en wordt ons nu dit bouwplan voorgesteld als uitweg."
Het college meldt in een begeleidende raadsbrief dat aan WTFH "strikte voorwaarden zijn meegeven". Onder meer dat in het complex naast 480 bedden voor buitenlandse werknemers ook 24 appartementen (96 bedden) voor jeugdige woningzoekenden en economische daklozen komen.
Buisma zegt dat dit onderdeel van de overeenkomst (niet alle details zijn openbaar) geen bindende verplichtingen heeft voor de exploitant. "De verplichting geldt alleen in de bouwfase, niet voor de exploitatie. Het resultaat is dat er wel 24/7, 365 dagen per jaar bewoning mogelijk is, maar
zonder garanties voor de lokale woningzoekenden."
"College omzeilt verplichte norm"
Een doorn in het oog bij de fractievoorzitter van de PvdA is tevens dat het aantal appartementen op 24 is gezet. Buisma suggereert dat dit bewust door het college is gedaan. "Door onder de grens van 25 permanente woonappartementen te blijven, omzeilt het college de verplichte norm om 30% sociale huurwoningen te realiseren, zoals is opgenomen in de Woonagenda. Dit betekent geen sociale
huurwoningen, geen jongerenwoningen en geen seniorenwoningen."
De PvdA is van mening dat het plan van WTFH de focus te veel legt op
huisvesting voor arbeidsmigranten, terwijl de woningnood onder andere
doelgroepen blijft bestaan. "De economische voordelen komen hierdoor
grotendeels bij de ontwikkelaar terecht, terwijl de nadelen voor de
gemeenschap van Aalsmeer blijven", zegt Buisma. "Wij willen meer
ruimte voor woningen voor jongeren, ouderen en spoedzoekers, en niet
een te grote concentratie van bedden voor arbeidsmigranten."
"Beslotenheid kenmerkend"
Over de overeenkomst tussen gemeente en WTFH is de gemeenteraad deze maand bijgepraat in een besloten vergadering. Buisma liet in de lokale media al eerder zijn onvrede blijken dat het college op te veel dossiers de deuren en luiken sluit voor buitenstaanders. Ook in het persbericht laat de PvdA haar ergernis blijken.
"Het opleggen van financiële en juridische
geheimhouding is inmiddels kenmerkend voor de werkwijze van het
huidige college van CDA, VVD en D66 om
plannen door te drukken, in plaats van open overleg en transparantie
richting de gemeenteraad en inwoners", aldus Buisma die vindt dat op deze manier het vertrouwen in
het bestuur wordt ondermijnt. "Het maakt het moeilijk voor de raad en de gemeenschap om
tijdig inspraak te hebben in belangrijke ontwikkelingen voor de gemeente."
Het college van B&W wil niet via de media reageren op de opmerkingen en verwijten van Buisma. "Het onderwerp komt nog in de gemeenteraad en dat is de plek om als college en raad met elkaar in gesprek te gaan", verklaart een woordvoerder van de gemeente.
Foto Jelle Buisma: gemeente Aalsmeer
Relevant:
Arbeidsmigranten én starters straks samen in nieuw wooncomplex aan Legmeerdijk
Bestuurscultuur in Aalsmeer: van 'gebrek aan transparantie' tot 'het werkt goed op deze manier'
Geef uw reactie
21-9-2024, Skander Essaim:
In Den Haag gaan de vele nutteloze debatten momenteel over allerlei strategieën om het uitzetten van niet Nederlands staatsburgers (er is zelfs ‘crisis’) te faciliteren. Tegelijk in Aalsmeer een discussie over hoe we er binnen de gemeentegrenzen meer kwijt kunnen.
66% van de Aalsmeerders heeft op het huidige kabinet gestemd; hoezo Schizofreen. Het vertrouwen in het Nederlands politiek stelsel wordt zo wel op de proef gesteld. Als aanmoediging voor onze lokale politici: voor de verandering zou het fijn zijn als het gesloten Aalsmeers politiek bastion meer toelichting gaat geven op al deze plannen. Immers we gaan de toch al schaarse Aalsmeerse grond nog meer ten dienste stellen van het bedrijfsleven. Willen we dat en waarom?
Ter verhoging van de transparantie, voorzie eens inzicht en toelichting op: - Wat levert huisvesting van nog meer arbeidsmigranten Aalsmeer als gemeenschap op? Maakt dat eens transparant in financiële en niet financiële criteria. Wie heeft hier voordeel van en waarom vinden wij dat.