Nieuws in Aalsmeer

Belangrijkste nieuws Aalsmeer en Kudelstaart

Inzinkbare paal op Surfeiland binnen een week omver gereden

Paaltje is geraakt door vrachtwagen.   Foto: Dirk Biesheuvel

Precies een week heeft een automatisch inzinkbare paal aan het begin van de voetgangerszone bij het Surfeiland gefunctioneerd. Na een 'feestelijke' opening is het na veel vertraging geïnstalleerde paaltje beschadigd door een vrachtwagen.


Door: Redactie   25-3-2024

Het was een aardig fotomomentje vrijdag 8 maart met onder meer wethouder Sven Spaargaren. Na een lange periode van soebatten bij de gemeente van een betrokken groep omwonenden en raadslid Dirk Biesheuvel van FlorAalsmeer was het eindelijk gelukt: de plaatsing van een automatisch inzinkbare paal bij de ingang van het Surfeiland voor het selectief doorlaten van toeleveranciers naar restaurant On the Rock.

Een week na de officiële opening is het paaltje omver gereden door een vrachtwagen van een toeleverancier. De auto raakte met de achterzijde de paal. Raadslid Dirk Biesheuvel van FlorAalsmeer was toevallig getuige van het voorval. "Wat precies de oorzaak was weet ik niet, maar de chauffeur was niet op de hoogte van het paaltje of dat het paaltje tijdens het achteruitrijden weer omhoog kwam."

Busje
De gemeente meldt dat er bij het incident waarschijnlijk een busje van een ander bedrijf was betrokken dat voor de achteruitrijdende vrachtwagen snel het pad opreed waarna het paaltje weer omhoog ging. Volgens Biesheuvel was er geen sprake van betrokkenheid van een busje. "Die heb ik niet gezien."

Het paaltje staat aan het begin van een toegangspad naar het recreatiegebied. Met aan de rechterkant het strandje en de surfkom en aan de andere zijde een groene zone met het voor kinderen favoriete speeltoestel Het Piratenschip. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, omdat de toegangsweg is afgebakend door een heining met openingen waar kinderen doorheen rennen van de ene naar de andere kant.

Alleen in de ochtend
Niet voor niets is enkele jaren geleden de regel ingevoerd dat leveranciers alleen voor twaalf uur in de middag van het weggetje gebruik mogen maken.

In eerste instantie werd er in 2022 een uitneembaar paaltje geplaatst. Binnen de kortste keren lag het paaltje in de bosjes of verdween helemaal uit zicht. Dit had tot gevolg dat booteigenaren soms het pad gebruikten om hun boot op het Surfeiland te water te laten dat voor extra onveiligheid zorgde.

Tevreden waren dan ook betrokken omwonenden toen onlangs de automatisch inzinkbare paal werd geïnstalleerd. Te bedienen met toegangscode in een app, hoofdzakelijk beschikbaar voor leveranciers en hulpdiensten. Het was van korte duur.

Spoedreparatie
De paal staat na het incident schuin in de behuizing en kan niet meer bediend worden. "Om dit te repareren zijn verschillende onderdelen, waaronder de grondplaat, door het installatiebedrijf met spoed besteld bij de leverancier. Zodra deze binnen zijn, worden ze gemonteerd. We hopen uiteraard dat dit op de meest korte termijn gebeurt", aldus de gemeentewoordvoerster vorige week.

Tevens wordt op korte termijn een bord geplaatst bij de paal, met de tekst dat er per keer één voertuig doorheen mag rijden en dat de paal is voorzien van SOS Toegang (voor de hulpdiensten).

Vandaag (maandag) is de gehele behuizing uitgegraven. De verwachting is dat voor Pasen een nieuwe behuizing wordt geplaatst.


De situatie vorige week na de botsing met de vrachtwagen. Het paaltje zit scheef in de behuizing, kan niet bediend worden.

Geef uw reactie

Deel dit artikel:Advertentie: