Nieuws in Aalsmeer

Belangrijkste nieuws Aalsmeer en Kudelstaart

Half april ingebruikname nieuw elektrisch pontje over Ringvaart


Bron impressie: gemeente Haarlemmermeer

Het heeft iets langer geduurd dan gepland, vanaf half april is het zover: de ingebruikname van een nieuw elektrisch voet- en fietspontje over de Ringvaart tussen Aalsmeer en Rijsenhout. De bouw van het nieuwe pontje in Franeker, dat twaalf fietsers of voetgangers kan meenemen, heeft zeven maanden in beslag genomen.


Door: Redactie   12-3-2024

Vanaf half april vervangt de nieuwe elektrische pont de oude dieselpont die in 2021 na 55 jaar wegens defecte onderdelen uit de vaart werd genomen. Vanaf dat moment tot medio 2022 voer er helemaal geen pont, tot ergernis van scholieren, mensen naar hun werk, en recreanten die dagelijks de verbinding tussen einde Uiterweg en Aalsmeerderdijk gebruikten. Momenteel vaart er een huurpontje.

De nieuwe elektrische pont zal de hele dag varen zonder op te laden. Ron Kardol, technisch projectleider van de gemeente Haarlemmermeer meldt dinsdag in een persbericht: "Het dak bestaat volledig uit zonnepanelen en in het ruim ligt een groot accupakket. Hiermee kan de pont de hele dag vooruit. De pont laadt ’s avonds aan de wal op, om de volgende dag weer te kunnen varen. De walaansluiting is begin dit jaar speciaal voor de pont aangelegd."

Friese Franeker
De nieuwe pont komt uit het Friese Franeker. Als de pont klaar is om in gebruik te nemen, komt deze per schip naar Rijsenhout/Aalsmeer. Dat de pont in het noorden gebouwd wordt en niet dichterbij komt doordat de gemeente Haarlemmermeer zich moet houden aan de aanbestedingswet. Uit een Europese aanbesteding kwam de firma Talsma met de beste prijs/kwaliteit verhouding uit de bus.

Cor Bloemer
De verbinding over de Ringvaart werd in de jaren ’60 opgezet door Rijsenhouter Cor Bloemer. Eerst met een roeiboot, daarna met een metalen veer. Begin 2000 werd een ondernemer in Rotterdam eigenaar van het bootje, schippers werden ingehuurd via DOC Maritiem. In 2017 kreeg gemeente Haarlemmermeer het veerbootje in handen. Kort daarna werd het pontje vanwege grootschalig onderhoud een periode uit de vaart gehaald, ook de motor werd volledig gereviseerd. In 2021 dus volledig uit de vaart genomen.

De kosten van de nieuwe pont worden gedragen door de gemeente Aalsmeer en de gemeente Haarlemmermeer. Laatstgenoemde gemeente is verantwoordelijk voor de staat van het scheepje en Aalsmeer voor het onderkomen van de schippers. In verhouding betaalt Haarlemmermeer meer omdat het belang van de pontverbinding voor haar inwoners groter is. Er is een onderhoudscontract bij de bouwer afgesloten van tien jaar. Als de pont goed wordt onderhouden kan het bootje minimaal 25 jaar in de vaart blijven.

17 april
De nieuwe elektrische pont wordt op 17 april officieel in gebruik genomen. Het huidige en straks nieuwe pontje tussen Rijsenhout en Aalsmeer vaart van maandag tot en met vrijdag, van 07.00 uur tot 17.45 uur. Van 1 april tot 31 oktober ook in de weekenden, van 10.00 uur tot 17.45 uur. Overtocht voor fietsers en voetgangers kost 1,20 euro. Op het nieuwe pontje kunnen in één keer twaalf fietsers of voetgangers mee.


Cor Bloemer in zijn roeiboot. Foto: Noord-Hollands Archief

Geef uw reactie

Deel dit artikel: