Aalsmeer zet een rem op de bouw van grote logistieke gebouwen in de Schinkelpolder. Op een nu nog braakliggend terrein zal worden ingezet op een hoogwaardig en duurzaam bedrijventerrein, en wordt een deel ingericht voor groen en recreatie. De Schinkelpolder moet een grote rol krijgen in de energietransitie. Dit staat in een uitgangspuntennotitie die de gemeente vorige week presenteerde.
Het is veel inwoners en een aantal raadsleden een doorn in het oog; de wildgroei in Aalsmeer van grote logistieke gebouwen. Vooral aan de rand van de gemeente zijn de laatste jaren veel van deze zogenoemde 'dozen' neergezet. Het zorgt onder meer voor toenemend (leverings)vrachtverkeer op de toegangswegen, onveilige verkeerssituaties in het dorp.
Logistiek geen meerwaarde
Met het verder ontwikkelen van een nog braakliggend terrein in de Schinkelpolder van circa 30 hectare (totale ontwikkelruimte is 60 ha) tussen de Ringvaart, de Bosrandweg, de Oosteinderweg en de Mr Jac.Takkade, en dat van oorsprong een glastuinbouwconcentratiegebied is maar inmiddels grotendeels functioneert als een bedrijventerrein, wil de gemeente het anders aanpakken.
"Een verdere ontwikkeling van de Schinkelpolder naar logistieke bedrijvigheid heeft de minste maatschappelijke meerwaarde voor Aalsmeer. Het heeft een beperkt werkgelegenheidseffect en een sterk verkeers-aantrekkende werking. Dit type bedrijvigheid is geschikter voor Greenpark (inclusief Royal Flora Holland) dat beter ontsloten is", zo staat beschreven in de notitie.
Hoogwaardig bedrijventerrein
Om de Aalsmeerse economie te verbreden naar economische sectoren buiten de sierteelt, opteert de gemeente om een groot gedeelte van de Schinkelpolder te ontwikkelen naar een hoogwaardig bedrijventerrein, met een groene en duurzame uitstraling. "Dit biedt heel veel kansen om de Aalsmeerse economie te diversifiëren en innoveren....het is van belang om onderscheidend te zijn en vernieuwende en duurzame bedrijven te trekken."
Geen woningbouw mogelijk
In de Schinkelpolder, onderdeel van Programma Westeinderscheg (groen-blauwe verbinding tussen het IJ en de Westeinderplassen), is woningbouw niet mogelijk omdat geen gezond woonmilieu kan worden gerealiseerd door de hoge geluidbelasting van Schiphol. Niet alleen door stijgende en landende vliegtuigen, ook door het nabije platform op Schiphol Oost voor het proefdraaien van vliegtuigmotoren.
Tevens is de komst in de Schinkelpolder van extra short-stay voorzieningen voor arbeidsmigranten onwaarschijnlijk. "Dit ligt niet in de rede, aangezien deze functie minder noodzakelijk is bij de ontwikkeling naar een hoogwaardig bedrijfsterrein." Verplaatsing van bedrijven elders in Aalsmeer naar de Schinkelpolder is alleen een optie als er brede welvaartseffecten ontstaan: ruimte voor woningbouw op de achter te laten locatie ontstaat.
Discussie breder trekken
FlorAalsmeer dat al jaren tegen (nog meer) 'verdozing' is van Aalsmeer/Kudelstaart kan nog niet inhoudelijk uitgebreid reageren op de notitie. "We willen de stukken eerst goed bestuderen. Maar vooralsnog lijkt het erop dat dit scenario voor een groot deel voldoet aan wat wij graag zien," zegt fractievoorzitter Judith Keessen.
Keessen wil de discussie wel graag breder trekken dan alleen bedrijfslocatie Schinkelpolder. "De impact is niet op een bepaalde locatie, maar gemeentelijk. Een brede visie daarover missen wij bij het college. Waar willen we naartoe, hoeveel bedrijven kunnen/willen we nog huisvesten en hoeveel inwoners kunnen wij er nog bij hebben met behoud van genoeg- en een fijne leefruimte voor iedereen?"
Besluitvorming
De uitgangspunten van de uitgangspuntennotitie Schinkelpolder worden meegenomen in de op te stellen Omgevingsvisie Aalsmeer 2026. Op basis van de notitie wil de gemeente in gesprek met Provincie Noord Holland over het ontgrenzen van dit gebied als glastuinbouwconcentratiegebied, en zo een andere ontwikkeling (duurzaam bedrijventerrein) mogelijk maken.
Half januari wordt de Uitgangspuntennotitie Schinkelpolder, die is verwerkt in een raadsvoorstel, voor het eerst besproken in een commissievergadering. Besluitvorming volgt dan in februari.
Relevant:
Uitgangspuntennotitie Schinkelpolder (Pdf)
Geef uw reactie
18-12-2024, Gerard Zelen:
Laat ons hardop denken of misschien wel dromen: We krijgen het maar op 1 manier stil en schoon om Aalsmeer heen, stoppen met vliegen. Minder, veel minder vliegen zou ruimtelijk gezien de kans bieden om te bouwen van huizen, op nu nog verboden gebied.
De sociale bouw voorkeur geven, zo houdt je Aalsmeer aantrekkelijk betaalbaar voor de jeugd om in te wonen.
Te veel is gedacht aan ‘ economische winst’ onder de streep. Dozen met boeken vol zijn er over geschreven, zonder uitzicht.
Draai het calculatievelletje eens om en zet de winst als leefbaarheidsfactoor voor de mens hoog boven aan de streep !
18-12-2024, Jan Millenaar:
Wie hebben de verdozing van ons Aalsmeer mogelijk gemaakt en welke inwoner heeft hiervoor gekozen? Aalsmeer, eens bloemendorp, nu bijna een groot bedrijventerrein.