Twee bedrijven die eind 2022 gezamenlijk 70.000 euro subsidie werd verleend door de gemeente voor een plan om de economie in Aalsmeer na corona een boost te geven zijn er dertig maanden later nog niet geslaagd het plan te presenteren. Laatste verwachting is dat dit komende zomer gebeurt. Aan de oplevering van het project is geen deadline gekoppeld. GroenLinks-PVDA vindt dat laakbaar. Rekenkamer Aalsmeer plaatst kritischse noten bij het subsidiebeleid in Aalsmeer.
Het lijkt een super handig idee voor de watersporter in Aalsmeer: een platform waarop recreanten, vooral degenen buiten Aalsmeer, de mooiste plekjes en vaarroutes op de Aalsmeerse wateren kunnen vinden, bezienswaardigheden, horeca, overnachtingen, havens en verhuur van boten. Kortom, alle informatie die de watertoerist goed kan gebruiken, plus een centraal reserveringssysteem.
Om bovenstaand plan te ontwikkelen tot een uitgebreid platform in de vorm van de app
'Vaargemak in je Broekzak' deed bedrijf Verbeek (meer dan) Watersport Aalsmeer in samenwerking met Softwarebedrijf DEBO in november 2022 een beroep op het
Stimuleringsfonds Aalsmeer, een fonds met een beschikbaar bedrag van rond de 300.000 euro en bedoeld voor het aanjagen van de lokale economie kort na de coronacrisis.
Commissie Stimuleringsfonds Aalsmeer onder leiding van Marco van Zijverden (voormalig CEO Dutch Flower Group) beoordeelde de aanvraag positief ("een heel interessant initiatief"), en adviseerde aan het college een subsidie toe te kennen. Niet het gevraagde bedrag van 100.000 euro, maar 70.000 euro.
In december 2022 gaf het college haar goedkeuring. Het bedrag werd als voorschot aan de plannenmakers van de app uitgekeerd, bij oplevering moet de definitieve subsidieverlening nog worden vastgesteld. Een harde termijn waarin het project moet worden opgeleverd werd niet vastgelegd.
Ook een ander initiatief voor een lokale economische impuls na corona, de cadeaukaart Westeinderpas, kreeg eind 2022 70.000 euro aan subsidie toebedeeld. De cadeaubon, waaraan een groot aantal winkeliers meedoen, werd in juli 2023 gelanceerd.
Blijft lang stil
Rond platform 'Vaargemak in je Broekzak' bleef het evenwel lang stil. In de herfst van 2023 kondigde huidig wethouder Sven Spaargaren (Toerisme) in een interview met
INTO business aan dat de app in 2024 gelanceerd zou worden. Spaargaren stak niet onder stoelen en banken dat het initiatief hem aansprak. "Een mooie app. Voor het toerisme heeft Aalsmeer goud in handen, maar dat realiseren we onszelf nog onvoldoende."
Echter ook vorig jaar bleef de lancering uit, en is in de eerste maand van het vaarseizoen 2025 het platform dat het watertoerisme in Aalsmeer en de lokale economie een impuls moest geven drie jaar na einde van de corona-periode nog steeds niet opgeleverd. Wat is er aan de hand? Wat is er met het subsidiebedrag gebeurd? Komt de app überhaupt nog in de lucht?
"Ja..dat gaat gebeuren," verzekert Wendy Verbeek van Verbeek (meer dan) Watersport Aalsmeer, initiatieffnemer van het platform en penvoerder bij het project. "De app is op dit moment in de afrondende fase en er worden allerhande testen gedaan. Ik ben er heel enthousiast over. De lancering staat gepland voor aankomende juni."
Heel gecompliceerd
Als oorzaak van de vertraging geeft Verbeek diverse redenen op. "De ontwikkeling van een app is een heel gecompliceerd en tijdrovend proces. Zeker de vaarbewegingen maakt dit extra lastig. Daarnaast is er veel overleg nodig met vertegenwoordigers van winkeliers, horeca, en watersport hoe hun wensen zijn te realiseren. En we zijn vanwege een andere subsidie pas een jaar later gestart."
Verbeek zegt dat ze zich belangeloos inzet voor het realiseren van het platform. "De helft van het subsidiebedrag is nu besteed, louter aan ontwikkelingskosten. Verder zijn er geen uitgaven gedaan, want ik doe dit geheel vrijwillig. Vanuit passie voor de Westeinderplassen, om iets moois te ontwikkelen voor de gemeenschap."
Ook de gemeente (subsidieverlener), die regelmatig overleg heeft met Verbeek over de voortgang van het project, geeft aan dat vanwege technische ontwikkelingen de app niet eerder kon worden gelanceerd. "We hebben inmiddels een proefversie van de app gezien, we verwachten dat deze over een maand klaar is voor gebruik", aldus de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Spaargaren.
GroenLinks-PvdA kritisch
Waarom is er door de gemeente geen termijn afgesproken over oplevering van het project, een gebruikelijke voorwaarde bij subsidieverlening? De woordvoerder: "Omdat deze subsidie is verleend in coronatijd hebben we er geen harde einddatum aangekoppeld om de slagingskans zo groot mogelijk te maken. Juist omdat wij hier geen harde deadline aan gekoppeld hebben, hebben wij ook het vertrouwen dat de initiatiefnemers de app gaan opleveren. Mocht dit niet lukken zal er een bedrag moeten worden terugbetaald."
GroenLinks-PvdA Aalsmeer bij monde van Jelle Buisma reageert kritisch op het ontbreken van een harde deadline. "Dat zou bij een serieuze subsidierelatie nooit mogen gebeuren. Je mag van de gemeente verwachten dat er ten minste een termijn van oplevering wordt vastgelegd en wat er precies moet worden geleverd. Die twee zaken ontbreken of zijn dusdanig vaag dat de gemeente eigenlijk op goed vertrouwen geld heeft uitgegeven, gemeenschapsgeld. Dat is geen beleid, dat is goedgelovigheid."
"Bijzonder zwak"
Buisma vindt het antwoord van de gemeente dat 'juist door geen deadline te stellen de slagingskans groter wordt' bijzonder zwak. "Geen enkele Aalsmeerse ondernemer zou op die manier investeren. En terecht. Wij maken ons hier principieel zorgen over. Niet omdat we tegen subsidies zijn, maar omdat we willen dat subsidies daadwerkelijk iets bijdragen. Dat vereist sturing, afspraken en evaluatie. Juist in tijden van krappe begrotingen is het onverantwoord om geld uit te geven zonder garanties of kaders. De wethouder financiën moet hier toch iets van vinden?"
Kritiek Rekenkamer over subsidiebeleid Aalsmeer
Onlangs publiceerde Rekenkamer Aalsmeer een onderzoek naar welke bijdrage subsidies leveren aan de beleidsdoelen van de gemeente Aalsmeer en of de
subsidieverstrekking doelmatig is ingericht. De onderzoekers noteren in het rapport dat er veel goed gaat, maar plaatsen ook kritische noten.
Bijvoorbeeld dat de gemeente onvoldoende weet of maatschappelijke doelen met de subsidie wordt bereikt, de gemeente evalueert daarvoor te weinig. Door dit niet te evalueren is de raad de mogelijkheid ontnomen om na te gaan wat er terecht is
gekomen van het beleid dat ze zelf vast hebben gesteld.
De Rekenkamer doet een aantal aanbevelingen aan het college om het subsidiebeleid, controlemogelijkheden en evaluatie rond subsidies te verbeteren en de gemeenteraad meer te betrekken. In een reactie aan de Rekenkamer laat het college blijken een aantal aanbevelingen te willen overnemen. Donderdag tijdens een raadsvergadering moet de gemeenteraad hierover een besluit nemen.
Relevant:
Rapport Rekenkamer Aalsmeer en reactie college daarop
Geef uw reactie
Deel dit artikel: