Nieuws in Aalsmeer

Belangrijkste nieuws Aalsmeer en Kudelstaart

Aalsmeerse kweker moet waterplanten vernietigen


Brian van Senten bij moederbed Eichhornia Crassipes.   Beeld: NH-Nieuws

Een Aalsmeerse kweker mag een bepaalde soort waterplant definitief niet meer kweken of verhandelen. De plant geldt als een invasieve soort en staat op de rode lijst van de Europese Unie.


Door: Redactie   31-8-2024; 13.00 uur

Brian van Senten, eigenaar van een waterplantenkwekerij aan de Legmeerdijk in Aalsmeer, moet na een langslepende juridische procedure definitief het kweken van de Eichhornia Crassipes stopzetten. Dat besliste onlangs de Raad van State. Een nog bestaand moederbed met ongeveer 1000 waterplanten moet de kweker vernietigen.

De Europese Commissie besloot in 2015 om de waterhyacint op de lijst van verboden invasieve soorten te plaatsen, omdat die een gevaar zou zijn voor inheemse soorten. Onder een gesloten plantendek van de waterplant ontstaat zuurstofgebrek en daardoor een slechte waterkwaliteit, wat op diverse dier- en plantensoorten een negatieve invloed heeft. Voor Spanje en Portugal gold al een kweek- handelsverbod, want de waterhyacint gedijt vooral in die warme landen goed.

Geen ontheffing
Een door Van Senten gevraagde ontheffing bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werd geweigerd. Het bedrijf, dat lopende de juridische procedure een jaar kreeg om de voorraad waterhyacinten te verhandelen en een moederbed voorlopig mocht behouden, vocht in 2021 het besluit aan bij de Amsterdamse rechtbank. Met als belangrijkste argument dat de Eichhornia Crassipes in Nederland tijdens de winter een temperatuur van onder 5 graden celscius niet overleeft.

Ook is Van Senten, dat samen met een ander waterplantenbedrijf in Nederland 90 procent van de Europese markt bedient, van mening dat onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de negatieve gevolgen van de waterplant. Daarnaast stelt Van Senten dat de plant een reinigende functie heeft. De waterhyacint zou er voor zorgen dat afvalstoffen uit het water op worden genomen.

Hoger beroep
In 2021 oordeelde de rechtbank het ingestelde beroep als ongegrond waarna Van Sienten hoger beroep aantekende bij de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed vier jaar uitgebreid onderzoek naar de geldigheid van het besluit van De Europese Commissie. Bij twijfel een commissiebesluit terugdraaien kan de RvS niet, in dat geval moet de zaak worden voorgelegd aan het Europese Hof.

De RvS oordeelde echter dat er bij de uitoefening van haar beoordelingsbevoegdheid door de Europese Commissie geen sprake was geweest van een dwaling of misbruik van bevoegdheid. De Raad van State twijfelt daarom niet over de geldigheid van de plaatsing van de waterhyacint op de verboden lijst.

"Zestig jaar weggegooid"
Van Senten, dat de waterhyacint al zestig jaar kweekt en door het verbod een groot omzetverlies lijdt, moet het moederbed van 1000 waterplanten definitief vernietigen. "Zestig jaar werk weggegooid, ik zal naar alternatieven moeten gaan zoeken", reageerde Brian van Senten in een item bij NH-Nieuws.

Waterschade door woningbouw
Een andere kweker aan de Legmeerdijk, OrchiDiva, is eveneens naar de Raad van State gestapt, maar om een heel andere reden. Vanwege een bouwplan in de Legmeerpolder (grondgebied Amstelveen) van ongeveer 800 woningen is de eigenaar van de orchideeënkwekerij bang dat zijn bedrijf waterschade oploopt.

De ondernemer heeft nu al last van een hoog grondwaterpeil en vreest dat met de komst van woonwijk De Scheg West het grondwaterpeil verder zal stijgen. Andere glastuinbouwbedrijven in de omgeving zijn door de projectontwikkelaar uitgekocht om ruimte te maken voor woningbouw. De strook grond waar OrchiDiva is gehuisvest, valt net binnen een gebied waar vanwege beperkende maatregelen vliegverkeer geen woningen mogen worden gebouwd.

Volgens OrchiDiva is de waterproblematiek niet goed door de gemeente Amstelveen onderzocht, op haar beurt verklaarde de gemeente dat dit wel degelijk grondig is gebeurd. Eind dit jaar zal de Raad van State uitspraak doen.

Geef uw reactie

Deel dit artikel: