Het woningbouwplan dat een groep kwekers aan de Mijnsherenweg in juni lanceerde via een initiatiefvoorstel van FlorAalsmeer vangt tegenwind. Dat bleek dinsdagavond tijdens een beeldvormende commissievergadering waarin het plan werd gepresenteerd.
Door kritische vragen van de gemeenteraad, een voorlopig negatief advies van het college en bezwaar van eigenaren van omliggende kwekerijen is het hoogst onwaarschijnlijk dat de gemeenteraad in oktober akkoord zal gaan met het bouwplan in de huidige vorm.
Gebiedsvisie Kudelstaart
Het college werkt momenteel aan Gebiedsvisie Kudelstaart (toekomstplan) dat in december aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Gedurende het proces wil het college dit niet laten doorkruisen door een zelfstandig woningbouwplan in het gebied, zo werd gisteren duidelijk. Het bewuste bouwplan van ongeveer driehonderd woningen aan de Mijnsherenweg is tot nu toe ook niet opgenomen in deze gebiedsvisie
Fractieleider van FlorAalsmeer Judith Keessen stelde tijdens de commissievergadering, voor de eerste keer geleid door Marion Geisler (D66), daarom voor om het woningbouwplan een-op-een op te nemen in de gebiedsvisie. Wethouder Willem Kikkert (D66) zag daar niets in: "Laat ik klip en klaar zijn, dat gaan we niet doen. Want in dit gebied is alles in samenhang met elkaar. Het ene plan heeft impact op het andere plan."
Kikkert hield nog wel een kleine opening. "Het proces van de gebiedsvisie is nog gaande. Laten we met alle betrokken partijen eens een rondetafelgesprek organiseren, en dan tot een conclusie komen." Maar erg hoopvol klonk de wethouder niet. "In de gebiedsvisie zijn al een aantal woningbouwprojecten opgenomen, zoals Westeinderhage, Hoofdweg Zuid en in het centrumgebied. We kunnen niet alles tegelijk behappen. We moeten keuzes maken en prioriteren, maar dat is natuurlijk aan u als raad."
"Ik zit klem"
Tijdens de presentatie van het woningbouwplan legden de betrokken kwekers, vertegenwoordigd door Gijs Eskes van TGH Ontwikkeling, nog eens uit wat hun beweegreden zijn. De tuinders hebben op verschillende percelen te kampen hebben met onrendabele bedrijfsvoering en verouderde kassen, waardoor investeringen onhaalbaar zijn. Daarnaast is uitbreiding onmogelijk en is in een enkel geval de opvolging een probleem.
"Ik zit klem op onze twee locaties aan de Mijnsherenweg," vertelde orchideeënkweker Lennard van der Weijden als inspreker die ook een bedrijfsgebouw heeft aan de Achterweg in de Kwakel. Om in de toekomst rendabel te blijven opereren is voor hem schaalvergroting essentieel. En moeten er grote investeringen worden gedaan om in 2030 energie-neutraal te kweken. "Dit alles op drie locaties gaan we niet redden. We staan voor de keuze om vol gas door te gaan op een andere grotere locatie of te stoppen."
Lennard van der Weijden
"Gebied is springlevend"
Kweker Gert Ubink, gevestigd aan het begin van de Mijnsherenweg, sprak in zijn bijdrage tegen dat het gebied niet toekomstbestendig zou zijn voor kwekerijen. "Ja..de kassen zijn verouderd. Maar het gebied niet, dat is springlevend."
De cactuskweker is tegen ontwikkeling van woningen in het Kudelstaartse tuinbouwgebied. Hij vreest voor versnippering/verschraling waardoor bepaalde gezamenlijke kosten en investeringen, zoals voor een warmtenet en verduurzaamheids oplossingen, per kweker groter worden.
Ubink ziet die versnippering al jaren gebeuren. "Helaas is de gemeente Aalsmeer niet consequent geweest in handhaving van glastuinbouwgebieden. Er ontstaan bedrijven die de glastuinbouw ondermijnen, er worden andere activiteiten gedoogd zoals opslagbedrijven.
Ondertussen gaan deze bedrijven op de wachtstoel zitten met de hoop dat er een nieuwe grondbestemming komt en hun grond duur kunnen verkopen. Dit blokkeert vernieuwing en progressie binnen de tuinbouw."
Banen
Ubink roept de gemeente op tot consequente maatregelen om de verkleining van het gebied te stoppen. "Anders wordt het voor bestaande kwekerijen moeilijker, gaat het een hoop banen kosten. De gemeente Aalsmeer is er bij gebaat een sterk glastuingebied te behouden, het heeft een belangrijk functie in de omgeving en is een bron van werkgelegenheid."
Als de gemeenteraad toch akkoord gaat met het woningbouwplan aan de Mijnsherenweg is Ubink er voorstander van dat de gemeente naar het gehele gebied kijkt met een bepaalde toekomstvisie waar ook bestaande kwekersbedrijven voordeel van hebben. "Vervolgens zullen we bekijken of Kudelstaart nog wel de juiste vestigingsplaats is voor ons bedrijf", aldus Ubink.
Over twee weken staat het woningbouwplan aan de Mijnsherenweg opnieuw op de agenda van een commissievergadering. De leden van de commissie zullen dan hun oordeel geven over het plan.
Relevant:
Groep Kudelstaartse kwekers slaat handen ineen voor woningbouwplan
Presentatie woningbouwplan Mijnsherenweg (Pdf)
Gebiedsvisie Kudelstaart
Geef uw reactie